Meningsmålingerne flyver i disse dage til højre og venstre. Men hvem har mere data om valget end Google? Jeg har spurgt Google Trends, som er Googles databank over søgninger foretaget i søgemaskinen over de sidste 10 års tid. Jeg har valgt at begrænse søgedataen til de seneste 30 dage, for at kunne vurdere udviklingen inden for kampagneperioden, og samtidig giver det nok data til at kunne se en udvikling over tid.
De mellemstore partier
Værktøjet tillader kun 5 søgetermer ad gangen, og derfor har jeg valgt i første omgang at kigge på fem af de små til mellemstore partier. Dette inkluderer Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti. Niveuet på de fem kurver fortæller ikke nødvendigvis noget om det endelige antal stemmer de forskellige partier får. I stedet fortæller kurverne om hvilke partier der er på vej frem, og hvilke der er på vej tilbage.
Over de seneste 30 dage har udviklingen været overaskende stabil for de fleste partier. Mest interessant er nok at Alternativet er det mest søgte parti af de fem, og selvom de står til et flot valg, er det nok delvist grundet i at partiet er nyt, og derfor vil mange gerne læse lidt om hvad partiet står for.
Momentum til Enhedslisten?
En anden interessant udvikling er, at alle fem kurver knækker til en næsten 90 graders stigning omkring den 13 juni, altså 5 dage før valget. Kun to dage efter flader kurverne ud, på nær Enhedslisten. Er dette et tegn på at Enhedslisten har fået et momentum her kort før valget?
De tre store
I efterhånden lang tid har der været tre store danske partier, nemlig Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Disse tre partier skal hvert have et fornuftigt valg for at side med magten efter valget. DF er dog, på trods af sin størrelse, ikke selvsagt som regeringsparti.
Kan Socialdemokraterne tiltrække tvivlerne?
De tre kurver viser 1) at Socialdemokraterne har haft en stabil, men meget begrænset udvikling, frem mod valgdagen, og 2) at både Venstre og DF har haft et boost mellem den 13. og 15. juni, ligesom de fleste mellemstore partier. At Socialdemokraterne ikke har set denne gode udvikling, kan betyde, at de har mistet pusten, eller at deres vælgere allerede er fast besluttet på at stemme på Socialdemokraterne. Med blå bloks lille forspring (i de fleste meningsmålinger), har Socialdemokraterne dog behov for, at flere tvivlere laver lidt research (fx via Google) og i sidste ende stemmer socialdemokratisk i dag.
Googles data er meget interessant at observere, og kan muligvis fortælle noget om hvordan valget bliver. Men, alt kan ske på valgdagen, og de mange tvivlere kan stemme på rigtig mange partier, inklusiv det nye Alternative, som står til blive lige så store som både Det Konservative Folkeparti, SF og Det Radikale Venstre.
God valgdag!