Post Hummingbird og RankBrain – 5 SEO tips der virker i dag

Google Hummingbird

Søgemaskineoptimering er i evig udvikling, og det kan for mange være svært, at følge resultaterne af de mange hundrede algoritmeændringer som Google implementerer hvert eneste år. Ikke mindst fordi Google sjældent fortæller om dem, og man dermed skal holde sig opdateret omkring udviklingen, fx ved at lave tests og følge med i SEO-eksperternes observationer.

Jeg har et bud på 5 tips til SEO, som gør dit arbejde mere effektiv og forhåbentligt resulterer i bedre placeringer i Google. Derfor har du nu chancen, for at være på forkant og slå dine konkurrenter.

 

#1 Nyt emne, ny side

Engang var det sådan, at man kunne få en landing page til at ranke højt på et vigtigt søgeord ved at bygge links til den, og derefter ændre sidens emne og få den til at ranke på et helt andet søgeord. Det kan man ikke længere. I hvert fald vil det tage lang tid.

Google Hummingbird

Med Hummingbird og RankBrain bygges Googles forståelse af en søgning op over lang tid. Data omkring en søgning (eller et emne) bliver indsamlet over flere måneder. Googles søgemaskine identificerer hjemmesiders relevans på et bestemt søgeord, ved at måle klikrater, engagement og konverteringer. Og hvis man lige pludselig ændrer en sides indhold, vil Google skulle indsamle en masse brugerdata på et helt nyt emne, hvilket kan tage meget lang tid.

Skal du have lavet en side med et nyt emne, skal du altså oprette den på en helt ny URL. En gammel landing page, som du ikke skal bruge længere, skal du i stedet 301-redirecte til en lignende side eller til forsiden, så du ikke mister værdi.

 

#2 Brug nofollows og mentions i din linkbuilding

Over de seneste mange år har vi set hvordan man relativt nemt kan manipulere søgemaskinerne, ved at købe og bygge links. Derfor har Google igangsat en jagt efter ”black hat SEO” og unaturligt byggede dofollow links.

Follow eller nofollow

 

Færre muligheder for dofollow links

Det har betydet at flere og flere medier er begyndt at lave deres doffollow links om til nofollow links. Det vil sige, at selv gode naturlige links fra troværdige kilder langsomt er forsvundet. Og dermed har søgemaskinerne, såsom Google, mistet en af deres vigtigste måleenheder i arbejdet med at rangere hjemmesider og søgeresultater.

Du har sikkert holdt dig fra nofollow links, fordi værdien ikke opvejer, det arbejde der skal lægges i det.

Denne indstilling kan du lige så godt lægge på hylden! Netop fordi nyhedssites, sociale medier og blogs har skiftet mange af deres dofollow links ud med nofollow links, har Google været nødt til at tillægge mere værdi til nofollow links. Ellers kan de ikke vurdere hjemmesiders reelle popularitet og troværdighed. Husk, at Google stadig ikke har fået styr på hvordan de bruger social media signaler som et godt alternativ til links.

 

Hvilken værdi giver nofollow links så?

Det er som udgangspunkt lige så svært at svare på, som spørgsmålet om hvor meget værdi et dofollow link giver. Kun enkelte medarbejdere hos Google har en idé om det. I virkeligheden er det jo kun et kvalificeret gæt, at nofollow links rent faktisk giver direkte link juice. Nogle vil faktisk påstå det modsatte.

Ud over at jeg vil påstå, at det giver direkte værdi til dine ranks, så ved vi med sikkerhed, at et nofollow link på en relevant webside med mange læsere, vil øge antallet af henvisninger til dit site. Det kan være lige så værdifuldt som et dofollow links. Trafik er jo målet med søgemaskineoptimering.

 

Diversitet

Dertil skal du huske, at en linkprofil der udelukkende indeholder dofollow links, er mere tilbøjelig til at give dit site en Google penalty. En natulig linkprofil vil nemlig altid indeholde en hvis mængde nofollow links. Sørg derfor for at du får noget diversitet ind i linkprofilen med nofollows, mentions, sociale links, lokale links og naturligvis dofollows.

 

Jo flere brandsøgninger desto bedre synlighed får du

Mentions har, ligesom nofollows, ikke haft den store fokus i link building arbejdet. Men disse giver ligeledes mere værdi end mange umiddelbart tror. Ud over henvisningstrafik, vil du få dit brand ud på andre platforme med mange læsere, og hvis de finder dig interessant nok, vil de søge efter dig på Google og klikke ind på dit site. Dette alene, giver direkte SEO juice.

Det er nemlig således, at jo flere der søger efter et brand og derefter klikker ind på dets hjemmeside, jo bedre ved Google, at det er et populært og troværdigt site. Særligt hvis mange søger efter dit brand i forbindelse med den vare eller service du sælger, vil Google give dit site et boost på søgninger efter denne vare/service. Sørg derfor for at du så vidt muligt brander dig på nogle enkelte emner, som din målgruppe søger efter.

Mit råd til dig er, at du løbende følger udviklingen i søgevolumen på dit brand, så du ved om dit brand er efterspurgt.

 

#3 Prisen betyder noget

Prisen er heldigvis ikke alt, og hvis du gør det rigtigt, køber dine kunder dine varer, selvom du ikke er billigst på markedet. Hvis du kun konkurrerer på prisen får du det svært. De fleste succesfulde virksomheder har fra start af investeret i kvalitet og service for at nå til det sted, hvor de er.

Priser

 

Online konkurrence

Webshops derimod, konkurrerer ofte på de samme varer og mærker, og har de samme fragtpriser og leveringstider. Tænk på alle de online sportsbutikker der sælger de samme Nike sko og de samme Wilson tennisketchere. Hvis de ikke kan konkurrere på prisen bliver det svært, da det er så nemt at sammenligne online.

 

Lave priser giver bedre placeringer, indirekte

Prisen er dog ikke kun vigtig, fordi salget øges i takt med at prisen bliver lavere. Det faktum at lavere priser også resulterer i bedre placeringer på Google, gør at du bør holde dine priser nede. Dermed øges mængden af trafik som man har mulighed for at konvertere til salg.

Om end jeg er lidt i tvivl, så er det ikke min overbevisning, at prisen er en direkte ranking-faktor. Mine tests har vist tvetydige resultater. I stedet er jeg dog overbevist om, at lavere priser leder til bedre rankings, fordi man opnår en højere klik-rate i Google hvis man har struktureret data, så Google viser prisen direkte i søgeresultatet (se illustration).

Priser i søgeresultater

En lavere pris resulterer også i en højere konverteringsrate og generelt bedre user metrics (time on site, bounce rate og pages per visit), og dette er ifølge mange eksperter, en direkte ranking-faktor.

 

#4 Udnyt længere titler

Du har måske hørt om Googles ændring af title tagget, som vises i søgeresultaterne. I stedet for de 512 pixel er den maksimale titellængde nu på hele 600 pixel, og det er en stor forskel som man bør udnytte i sit SEO-arbejde.

Lange titler i SERPs

 

En usikker fremtid

Det er meget normalt at Google ændrer den maksimale titellænge med et par års mellemrum, og det er faktisk ikke til at forudse om vi fremadrettet får gradvist kortere eller længere titler. Historisk set har de gået lidt frem og tilbage. Så hvis du ikke vil sidde og rette alle titler til hver gang Google ændrer noget, kan det være bedst at holde sig i ro. Men hvis man ikke kan lade være med optimere og udnytte hver en lille mulighed, kan man nu få en lille fordel ved at forlænge titlerne på sit site.

 

Sådan gør du

Men hvor mange flere tegn kan man nu lægge på? Ja, som du ved, handler det om bogstavernes størrelse, ligesom det gjorde før. Hvis du bruger i, l og t meget, kan du uden problemer komme over 70 tegn, men ellers vil jeg råde til at du stopper efter 60-65 tegn, hvor jeg tidligere vil have anbefalet 55-60.

Husk at Google kan finde på at tilføje dit brandnavn til sidst i titlen, og forkorte den titel du selv har lavet med et tilsvarende antal tegn. Så hvis du har et brandnavn der består af 8-10 tegn, skal du ligge tættere på 60 end 65 tegn. Ellers er der ikke plads til at få vist den fulde længde.

 

#5 Flyt dit fokus fra off site til on site

Udviklingen har været undervejs i mange år. I takt med at Google er blevet bedre til at slå ned på ”black hat SEO” og unaturlige links, er det blevet svære, og mere tidskrævende, at bygge/tiltrække værdifulde links.

Derfor er det kun naturligt, at den værdi man får ud af arbejdet med hhv. off-site SEO (links osv.) og onsite SEO har forskudt sig, så det i dag bedre kan betale sig at bruge størstedelen af sin tid på on-site SEO.

 

En helt ny forståelse af indhold og emner

Det er ikke kun Googles arbejde med at besværliggøre link building som har skabt denne udvikling. Det er faktisk i lige så høj grad de seneste par års arbejde med RankBrain og Hummingbird, der har drevet skiftet fra off-site til on-site optimering. Googles bearbejdelse og forståelse af webindhold er kommet op på et andet niveau, og deres evaluering af hjemmesiders relevans og autoritet er nu drevet af søge- og brugeradfærd.

Det vil sige, at adfærden fra søgning til konvertering, bliver brugt til at vurdere hjemmesidens relevans og kvalitet set i forhold til den søgestreng der er foretaget. Hvis du for eksempel sælger en standardvare, og formår at konvertere flere af dine besøg end konturrenterne gør, så vil Google se din hjemmeside (dit brand) som mere troværdigt, og relevant, end dine konkurrenter. Dette vil med tiden give dig bedre placeringer, på de søgeord dine kunder finder dig på.

 

Det skal du gøre

Du kan altså skabe meget mere fra de organiske søgeresultater, hvis du arbejder på at skabe mere relevans i dine titler og meta beskrivelser, simplificerer site-navigationen, laver bedre produkttekster og professionelle produktbilleder og -videoer, og ikke mindst øger salget ved hjælp af prisoptimering og konverteringsoptimering.

 

Jeg håber du har fået et par tips til at gøre dite SEO-arbejde en smule mere effektivt, så du i fremtiden kan arbejde på de ting der giver resultater i 2016 og frem. Skriv endeligt en kommentar eller et spørgsmål om emnet. Jeg svarer hurtigst muligt.

 

 

Post Hummingbird og RankBrain – 5 SEO tips der virker i dag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rul til toppen